• Warna
 • | Saiz teks

Muzium Perak

Anda di sini

Anda di sini

Muzium Perak

Brosur 1 | Brosur 2

Latar Belakang

Muzium Perak, Taiping dibina pada tahun 1883 dan merupakan muzium yang pertama ditubuhkan di Malaysia. Bangunan Muzium Perak mempunyai keunikan dari segi seni bina yang mempunyai pengaruh bangunan masyarakat ‘moor’ di India yang digabungkan dengan seni bina ‘neo-classical’ dan ‘victorian’ masyarakat Eropah. Ia direka bentuk oleh arkitek berbangsa Inggeris dari England. Idea penubuhan Muzium Perak  dicetuskan oleh Sir Hugh Low, Residen British Ketiga di negeri Perak ketika itu. Beliau merasakan perlunya ditubuhkan sebuah muzium di Tanah Melayu untuk dijadikan sebagai sebuah pusat penyelidikan dan pengumpulan bahan sejarah, budaya dan alam semulajadi Negara. Tujuannya adalah untuk mengkaji budaya material masyarakat tempatan sebagai salah satu usaha memahami cara hidup budaya setempat. Beliau telah melantik Leonard Wray Jr., seorang ahli botani dan geologi untuk mengumpulkan spesimen-spesimen alam semulajadi dan etnologi sebagai koleksi awal Muzium Perak.

Muzium Perak yang kaya dengan bahan koleksi etnologi, sejarah, alam semulajadi, arkeologi dan etamobologi yang sebahagiannya diklasfikasikan sebagai koleksi nadir (rare) berusia lebih seratus tahun seperti spesimen binatang jenis binturong dan pulasan, tengkorak dan  rangka binatang serta tembikar  tanah yang kini hampir pupus atau sukar ditemui.

Pelan Reka Bentuk

Direkabentuk oleh arkitek berbangsa Inggeris yang didatangkan khas dari England. Beliau mengaplikasi gaya dan ciri-ciri bangunan masyarakat ‘moor’ di India serta mengabungkan gaya klasik seni bina neo-classical dan Victorian masyarakat Eropah. Reka bentuk bangunan agak unik, sekiranya dilihat dari udara kelihatan seperti huruf ‘L’ dan diandaikan mengambil sempena nama kurator pertama Muzium Perak iaitu Leonard Wray Junior.Bahan Binaan

Bahan-bahan binaan terdiri daripada batu bata yang diimport dari India dan batu bata tempatan yang diperbuat di Selama, Perak. Menggunakan kulit kerang yang dihancurkan halus, putih telur ‘lime tar’ sebagai bahan asas simen. Manakala ketulan batu granit yang ditempa khas digunakan dibahagian tangga, bingkai tingkap dan bahagian-bahagian tapak serta dasar bangunan. Struktur pintu, lantai, tingkap, gelegar adalah dari  kayu tropika tempatan yang berkualiti tinggi seperti cengal batu, meranti dan merbau.


Objektif

 • Memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai kepentingan memelihara warisan sejarah,budaya dan alam semulajadi negara. 
 • Menyebarkan ilmu pengetahuan melalui aktiviti pameran tetap, pameran sementara dan pameran bergerak.
 • Mengadakan ‘out-reach’ dan ‘in-reach’ program bagi menwujudkan hubungan dua hala dengan Masyarakat.
 • Menjadi pusat rujukan penyelidikan warisan sejarah, budaya dan alam semulajadi negara.
 • Menjadi pusat ‘One Stop Centre’ yang menyediakan semua keperluan dan keselesaan pelawat. 
 • Menjadi pusat pelancongan warisan terkenal di Malaysia.

Misi

Menjadi  ‘One Stop Centre’ yang menyediakan semua keperluan permuziuman, warisan dan  budaya  di samping memberi  hiburan dan keselesaan untuk semua lapisan masyarakat.

Visi

 • Sebagai destinasi pusat pelancongan warisan terkenal di Malaysia.
 • Pencetus inspirasi kepada masyarakat untuk mengkaji dan berkongsi informasi kepelbagaian budaya, warisan dan fauna.
 • Mengadakan ‘out-reach’ dan ‘in-reach’ program bagi mengwujudkan hubungan dua hala dengan Masyarakat melalui aktiviti pengembangan dan pendidikan muzium.

Pameran Terkini

Muzium Perak mempunyai empat buah galeri utama, iaitu :
 


GALERI PAMERAN SEMENTARA

Galeri (A)
Galeri khas ini adalah ruang untuk menempatkan pameran sementara mengikut jadual berkala berdasarkan tajuk dan tema yang ditetapkan. Setiap enam bulan sekali, pameran ini akan ditukar untuk membolehkan lebih banyak penyebaran ilmu kepada masyarakat dapat disampaikan. Kini sedang berlangsung Pameran ‘3D Art : Sepanjang Jalan Kenangan’ bermula 15 September 2016 hingga 15 September  2017.GALERI PAMERAN TETAP

Galeri Alam Semulajadi (B)

Pameran di galeri ini menonjolkan pelbagai koleksi spesimen rangka seperti  gajah,  ular sawa, harimau, buaya, beruang, kuda , kambing gurun dan sebagainya. Spesimen haiwan di pamerkan dalam bentuk diorama yang menarik iaitu berlatar belakangkan habitat. Sebanyak 242 koleksi specimen di pamerkan dalam galeri ini termasuk koleksi burung, ikan dan hidupan laut. Spesimen binatang seperti  binturong dan pulasan yang di pamerkan  kini hampir pupus atau sukar ditemui. Salah satu tarikan utama dalam galeri ini ialah rangka tulang buaya tembaga dan rangka ular sawa yang terpanjang di negara Asia.Galeri Pameran Kebudayaan (C)

Galeri ini memperagakan koleksi artifak dari pelbagai aktiviti pertukangan tembaga, perak, cutam, tekatan, anyaman, busana Melayu Perak dan sebagainya. Pameran permainan tradisional seperti congkak, wau, gasing, sepak raga dan juga pameran perkahwinan dan perayaan masyarakat Melayu, Cina dan India.Terdapat juga segmen diorama pertukangan logam secara tradisional. Salah satu tarikan utama dalam galeri ini ialah artifak cutam yang merupakan campuran logam emas dengan perak dan juga seni tekatan.Galeri Pameran Masyarakat Orang Asli dan Pelbagai Koleksi Tembikar (D)

Galeri ini dibahagikan kepada dua bahagian yang mempamerkan koleksi sosio budaya masyarakat Orang Asli dan koleksi pelbagai tembikar dari seluruh Malaysia. Bahagian masyarakat Orang Asli  menonjolkan pelbagai koleksi artifak unik seperti sumpit, jerat, topeng, ukiran kayu, kraf dan sebagainya.Manakala bahagian tembikar menonjolkan pelbagai koleksi seperti labu, terenang, pasu kechor dan sebagainya. Salah satu tarikan utama dalam pameran ini ialah koleksi artifak labu air dan ukiran kayu masyarakat Orang Asli.
 
PAMERAN LUAR

Terdiri daripada pelbagai koleksi khazanah warisan negara seperti Pesawat F-86 Avon Sabre milik TUDM, Kereta Kuda , Koc Keretapi , Dandang Jana Kuasa Stim, Meriam Long Jaafar, Perahu Sagor, Kereta Antik “Rolls Royce”  dan sebagainya.

Pameran Terdahulu

PAMERAN MUZIUM PERAK 130 TAHUN “MUZIUM PERAK 1883 - 2013; DULU, KINI DAN SELAMANYA..”

Pameran ini berlangsung dari Jun 2013 hingga Jun 2014. Pameran ini diadakan sempena sambutan 130 tahun penubuhan Muzium Perak iaitu 1883 hingga 2013. Objektif pameran  ini menonjolkan  sejarah awal penubuhan Muzium Perak dan  perkembangan institusi permuziuman di Malaysia. Konsep pameran berkaitan kronologi sejarah awal pentadbiran pegawai Inggeris hingga kerja-kerja konservasi bangunan dan naik taraf pameran terkini. Manakala koleksi artifak yang dipamerkan adalah seperti peralatan pejabat dan fotografi terawal, dokumen pendaftaran  koleksi, buku-buku lama, batuan geologi, sijil dan cenderamata, artifak terpilih, pakaian awal petugas galeri dan sebagainya.

PAMERAN MANIK

Pameran ini sedang berlangsung di galeri pameran sementara. Pameran ini memaparkan lebih 105 artifak  manik  dari segi kecantikan dan keunikan pelbagai bentuk ragam hias,saiz dan warna. Daya kreativiti yang diilhamkan melalui jalinan biji-biji manik mampu memikat hati pelawat. Kebanyakkan koleksi artifak manik yang dipamerkan adalah dari masyarakat berbilang etnik Sabah, Sarawak dan golongan cina peranakan Melaka. Salah satu tarikan utama dalam pameran ini ialah koleksi artifak Pengendong Bayi masyarakat Kayan, Sarawak yang berusia antara abad ke-19 sehingga awal abad ke-20.


Aktiviti Muzium

Lawatan Berpandu

Perkhidmatan lawatan berpandu juga disediakan oleh Muzium Perak kepada para pelawat berkumpulan seperti IPTA, IPTS, Agensi Kerajaan, Sekolah dan juga tetamu khas melalui permohonan rasmi kepada Pengarah Muzium. Menerusi lawatan berpandu, pengunjung dapat peluang berinteraksi secara langsung  dengan pegawai muzium dan mendapat penerangan yang lebih lengkap berkaitan artifak yang dipamerkan.Program ‘Outreach’

Program ‘outreach’ adalah merupakan salah satu kaedah untuk muzium mendekati komuniti tempatan dalam usaha untuk mempromosi muzium dan juga menyebarkan maklumat tentang khazanah warisan sejarah dan budaya negara. Lazimnya program ini akan disertakan dengan pameran skala kecil dengan tema tertentu serta dipamerkan juga artifak -artifak berkaitan sebagai tarikan utama. Aktiviti berunsurkan pendidikan diselitkan untuk menambahkan kefahaman pelawat tentang pameran yang diadakan dan kepentingan memelihara warisan dan budaya negara.

 

Night at the Museum

Program bermalam di Muzium Perak merupakan satu program khas yang diadakan untuk memberi pendedahan kepada pelajar tentang peranan institusi Muzium khususnya Muzium Perak. Memberi pendedahan Muzium Perak sebagai sebuah pusat rujukan pendidikan berkaitan sejarah, budaya dan warisan serta tempat yang menarik untuk dilawati. Program seumpama ini dapat memberi peluang kepada para pelajar untuk mengenali dan mendekati muzium seterusnya memantapkan kefahaman mereka. Program ini juga dapat mengubah persepsi bahawa muzium bukanlah tempat menyimpan artifak lama tetapi berfungsi sebagai institusi pendidikan yang bertanggungjawap memelihara dan mempamerkan warisan sejarah dan budaya negara yang amat ternilai. Pelajar juga dapat mengetahui dan memahami  bidang kerjaya permuziuman.Kursus

 1. Kursus Aplikasi Preventif dalam penjagaan koleksi buku nadir dan manuskrip peringkat pertengahan di  Pusat Latihan Muzium Matang.( 2012)
 2. Kursus konservasi pemuliharaan buku-buku nadir di  Pusat Latihan Muzium Matang.( 2014)

Galeri Gambar

1. Ruang Pameran

2. Aktiviti Muzium

3. Aktiviti Penyelidikan

 


Penyelidikan & Koleksi

 • Penyelidikan Tarian Bubu di Pulau Tiga , Kampung Gajah, Perak (2005)
 • Penyelidikan & Pengumpulan Maklumat  Sejarah Muzium Perak (2013)

Koleksi Artifak Terpilih

 • Set Lengkap Rangka Gajah Asia - Anggaran saiz ukuran ialah panjang 13  kaki dan tinggi 9 kaki
 •  Rangka Ular Sawa Terpanjang yang terpanjang di  Asia iaitu 23 kaki  9inci
 • Rangka Buaya Terpanjang yang terpanjang di Asia iaitu 24 kaki 8 inci
 • Kereta Antik “Rolls Royce”
 • Topeng Orang Asli

Waktu Operasi

Isnin - Ahad  : 9.00 pagi  - 6.00 petang

Waktu Tutup

Tutup pada hari pertama Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha

Bayaran Masuk

 • Dewasa : RM 2.00
 • Percuma : Kanak-kanak bawah 12 tahun dan juga yang beruniform sekolah
 • Warga Emas / OKU : RM 1.00
 • Warga Asing : RM 5.00

Kemudahan Yang Disediakan

Taman Permainan Kanak-Kanak (out-door), Sudut Permainan Kanak-Kanak (in-door ‘Kids Corner’) Surau, Tempat Letak Kereta, Tandas Awam, Kerusi Roda, ‘Wifi Free Zone’, Kedai Cenderamata  dan  Lawatan Berpandu.Perpustakaan Khas

Perpustakaan Muzium Perak merupakan antara perpustakaan yang  terawal di Tanah Melayu. Semasa pembinaan bangunan Muzium Perak, kurator pertama iaitu  Leonard Wray Jr. telah menyediakan satu ruang khas dalam bangunan sebagai perpustakaan. Oleh itu, perpustakaan ini adalah seusia dengan bangunan Muzium Perak yang siap dibina pada tahun 1886.

Koleksi Buku/Jurnal Terpilih Di Perpustakaan:

1. TWENTIETH CENTURY IMPRESSIONN OF BRITISH MALAYA 1908

2. BULLETIN OF THE RAFFLES MUSEUMPerkhidmatan

Selain daripada menjadi tempat rujukan dan mencari maklumat, Perpustakaan Muzium Perak juga menyediakan perkhidmatan seperti:

 1. Perkhidmatan fotokopi
 2. Penjualan bahan - bahan terbitan Jabatan Muzium Malaysia ( buku, jurnal, vcd dan dvd )
 3. Sudut bacaan ringan

Waktu Operasi Perpustakaan

 • Isnin hingga Khamis : 8.00 pagi - 5.00 petang
 • Jumaat : 8.00 pagi - 12.15 tengahari; 12.15 tengahari - 2.45 petang (ditutup); 2.45 petang - 5.00 petang
 • Tutup : Sabtu, Ahad dan Hari Kelepasan Am / Cuti Umum

Kemudahan Penginapan

  Legend Inn Hotel

  No. 2, Jalan Long Jaafar,

  34000 Taiping, Perak

  05-806 0000 (T)

  http://www.legendinn.com

  SSL Traders

  No.43, Jln Medan Perwira Satu,

  Medan Perwira,

  34600 Kamunting, Perak

  05-808 0000 (T)

  http://www.ssltradershotel.com/

  Panorama Hotel

  No. 61-79, Jalan Kota,

  34000 Taiping, Perak

  05-808 4111 (T)

  http://www.panoramataiping.com/
  Hotel Seri Malaysia

  No. 4, Jalan Sultan Mansor

  34000 Taiping, Perak

  05-806 9502 (T)

  http://www.serimalaysia.com.my
  Flemington Hotel

  No.1, Jalan Samanea Saman,

  Taman Tasik Taiping,

  34000 Taiping, Perak

  05-820 7777 (T)

  http://news.flemingtonhotel.com.my/
  Hotel Taiping Perdana

  No. 1, Lorong Koperasi 1,

  Medan Koperasi,

  34000 Taiping, Perak

  05-808 2011 (T)

  http://www.taipingperdana.com.my
  Kamalodge Cafe & Resort

  No. 7, Jalan Bukit Larut,

  34000 Taiping, Perak

  05-806 1777 (T)
  Sentosa Villa

  Jalan 8, Taman Sentosa,

  34000 Taiping, Perak

  05-805 1000 (T)

  http://www.sentosa-villa.com/
  The Regency Hotel Seri  Warisan

  No. 2453, Jalan Convent,

  34000 Taiping, Perak

  05-805 2312 (T)

  https://www.theregency.com.my
  Hotel Vistana Micassa

  No. 18 & 20, Jalan Taming Sari,

  34000 Taiping, Perak

  05-809 1188 (T)

   
  Hotel Fuliyean

  No. 14, Jalan Berek,

  34000 Taiping, Perak

  05-806 8648 (T)

  http://www.hotelfurama.com.my/
   

  Tempat Menarik Berhampiran

  Zoo Taiping & Night Safari, Taman Tasik Taiping , Bukit Larut ( Maxwell Hill), Taiping Equine Park, Galeria Pertama dan Burmese Pool Taiping.

  Peta Lokasi

  Koordinat (GPS) 4.8606°  N, 100.7450° E

  Address: 
  Muzium Perak Jalan Taming Sari, Taiping, 34000 Perak
  Tel: 
  05-807 2057
  Fax: 
  05-806 3643
  Email: 
  pr.mp@jmm.gov.my

  Kemas kini terakhir: 17 Januari 2019 - 5:02pm

  Developed and designed by Hadafi Solution and Resources