• Warna
  • | Saiz teks

Pameran Alat Muzik Tradisional Masyarakat Malaysia

Anda di sini

Anda di sini

Banner Pameran Alat Muzik Tradisional Masyarakat Malaysia

Lokasi pameran : Muzium Negara, Kuala Lumpur Tarikh pameran : 1 Ogos hingga 9 Ogos 2009 Penciptaan alat muzik diilhamkan melalui pemerhatian pada sumber alam dan menerusi eksploitasi bahan-bahan semulajadi seperti kulit haiwan, tumbuh-tumbuhan, tulang dan tanduk. Bermula hanya dengan bertepuk tangan, menghentakkan kaki, bersiul, mengetuk kayu dan sebagainya, alat muzik ini terus mengalami evolusi ke tahap yang lebih kompleks dan kompetetif. Pengaruh dan pertembungan budaya dari luar yang berlaku pada zaman-zaman perdagangan dan penjajahan banyak mempengaruhi alat muzik tempatan. Justeru lahirlah alat-alat muzik sinkretik yang terhasil dari kepandaian menggabung-jalin unsur-unsur luar, misalnya daripada Timur Tengah, India, China dan Eropah di negara ini dengan muzik ‘rakyat’ dan muzik ‘istana’ yang mendominasi aliran muzik pada zaman itu.

Alat Muzik Tradisional - Kesatuan Dalam Kepelbagaian

Berbilang asal usul telah melahirkan alat muzik tradisional yang pelbagai lantas melahirkan warisan seni muzik yang kaya dan kompleks. Meskipun bersempadankan budaya masing-masing, namun ia berjaya membentuk identiti tersendiri dan menonjolkan ciri-ciri persamaan yang dapat dikongsi bersama oleh pelbagai kaum di negara ini. Alat-alat muzik membranofon, kordofon, idiofon dan erofon dimainkan menerusi laras persembahan yang hampir serupa, justeru memberi jiwa dan aspirasi ke arah pembentukan bangsa Malaysia berteraskan 1 Malaysia.

Aktiviti Sampingan

Jadual Aturcara Persembahan Pameran Alat-Alat Muzik Tradisional

 

Sabtu 1 Ogos 2009, Dataran Muzium Negara

 

MASA   ATURCARA
10.30 Pagi : Persembahan Alat-alat Muzik Tradisional dari Kaum India iaitu alat muzik Mridangam dan Natheswaram
11.00 Pagi : Persembahan Alat-alat Muzik Tradisional dari Kaum Melayu iaitu Cak Lempong dari Sekolah Kebangsaan Saujana Impian Kajang

 

Sabtu 8 Ogos 2009, Dataran Muzium Negara

 

MASA   ATURCARA
11.00 Pagi : Ketibaan Para Jemputan dimulakan dengan Paluan Kompang dari Sekolah Kebangsaan Segambut dengan alunan Selawat Nabi dan Isra’ Mikraj serta Persembahan Tarian Bunga Tanjung

 

11.30 Pagi : Persembahan Alat-alat Muzik Tradisional dari Kaum India.
11.50 Pagi : Persembahan Alat-alat Muzik Tradisional oleh Kaum Melayu iaitu Ghazal diiringi nyanyian lagu-lagu Melayu Asli.
12.35 Tengahari : Persembahan Alat-alat Muzik Tradisional oleh Kaum Cina.
1.00 Petang : Gabungan Persembahan Dari Semua Peserta

 

Your rating: Tiada Average: 1.3 (3 votes)

Kemas kini terakhir: 25 April 2018 - 12:30pm

Developed and designed by Hadafi Solution and Resources