• Warna
  • | Saiz teks
Sistem Perpustakaan VTLS
Sistem Pengurusan Aset JMM
Sistem Foto JMM
SPOT-ME

Batik Sarong: A Heritage Of Today For Tomorrow

Anda di sini

Anda di sini

No. Rujukan/Reference No. (Paperback): 
ISBN : 978-967-0372-24-2
Ada/Availability?: 
Ya
Mukasurat/Pages: 
200
Harga/Price (Hardcover): 
RM150
Tahun diterbitkan/Year Published: 
2017
Penerbit/Publisher: 
Jabatan Muzium Malaysia
Sinopsis/Abstrak: 

Sebuah buku popular dengan garapan penulisan yang sangat hebat oleh Raja Fuziah binti Raja Tun Uda dan Mohamad Najib bin Md Nor bersama beberapa orang penulis tamu yang lain seperti Adeline binti Abdul Ghani, Erna Dyanty binti Mad Daluis dan Mohd Yunus bin Abdullah.

Batik sarung mendapat tempat yang sangat istimewa dalam dunia Melayu, setiap bahagiannya bukan sahaja mencerminkan sejarah asalnya, malah kepercayaan dan kemahiran perekanya dan kehidupan tradisi budaya si pemakainya. Ia sangat terkesan di dalam kehidupan penulis kerana beliau dikatakan mengenali dan menggunakan batik sarung seawal usia remaja lagi kerana Tetah atau nenda dan Wan atau bonda beliau sendiri tidak pernah melupakan adat ketimuran, malah menerapkan nilai-nilai kemelayuan dalam keluarga beliau sendiri.

Buku ini turut mengupas beberapa topik yang sangat menarik antaranya, Sejarah Permulaan Kedatangan, Perkembangan dan Pengeluaran Batik Sarung Yang Telah Berubah dari Tahun ke Tahun, Dari Industri Kotej Menjadi Sebuah Perusahaan Komersial Kini dan beberapa tajuk menarik yang lain. Pada awalnya, reka corak dan motif yang dihasilkan datangnya dari alam semula jadi dan persekitaran pembatik, sehinggalah kemasukan pengaruh-pengaruh luar seperti motif ‘Bunga Buketan’ dari Pekalongan, Jawa. Selain itu, nama-nama batik sarung juga diberikan mengikut peristiwa yang berlaku dan filem terbitan tanah air seperti Batik Wawasan dan Batik Azura.

Tidak lengkap kiranya, apabila membicarakan topik batik sarung tanpa memuatkan proses pembuatan batik sarung melalui beberapa teknik seperti Teknik Cetakan, Teknik Blok dan Teknik Canting, malah turut juga diketengahkan proses pembuatan blok atau cop. Penerangan yang jelas juga diberikan terhadap identiti dan anatomi batik sarung itu sendiri yang mempunyai perkaitan dengan kehidupan, kebudayaan dan kepercayaan orang Melayu.

Buku ini diakhiri dengan paparan koleksi batik sarung peribadi oleh pengumpul/pencinta tekstil yang kebanyakannya dihasilkan sekitar tahun 1970-an sehingga kini, yang jelas menonjolkan elemen sejarah, pengaruh, teknik pembuatan, warna dan motif yang digunakan dengan gaya klasik serta moden oleh pembatik masa kini mengikut peredaran masa dan citarasa pelanggan dalam dan luar negara.

Kemas kini terakhir: 16 April 2024 - 1:09pm

Developed and designed by Hadafi Solution and Resources