• Warna
  • | Saiz teks

Muzium Marin Labuan

Anda di sini

Anda di sini

Muzium Marin Labuan

Brosur 1 | Brosur 2

Latarbelakang
Muzium Marin Labuan sempurna dirasmikan oleh Y.A.B. Dato' Paduka Abdul Kadir B. Sheikh Fadzir pada tanggal 26 Januari 2003. Muzium yang telah dirancangkan penubuhannya pada awal tahun 1990-an hanya dapat direalisasikan pada tahun 2000 apabila Perbadanan Labuan menawarkan tapak dan bangunan di Kompleks Sukan Laut Antarabangsa Labuan. Kerja-kerja pengisian bermula pada Ogos 2001 dan siap sepenuhnya pada Julai 2002. Muzium ini juga merupakan yang pertama seumpamanya di malaysia yang bertemakan hidupan laut. Ianya berfungsi untuk memberikan maklumat dan pengetahuan tentang hidupan laut yang terdapat di perairan Borneo dan Labuan.  Matlamat utama penubuhan muzium ini adalah untuk memupuk kesedaran dan perasaan sayang masyarakat kepada khazanah warisan alam agar kekal untuk dinikmati generasi akan datang.
 

Koleksi dan Galeri

Muzium Marin Labuan mempunyai 572 koleksi yang terdiri daripada spesimen-spesimen hidupan marin dan bahan kontemporari seperti peralatan memancing, menyelam dan oceanografi.  Koleksi istimewa Muzium Marin Labuan ialah rangka seekor anak paus Indian Fin sepanjang 42 kaki yang berusia lebih 100 tahun dan seekor dugong yang telah diawet yang dijumpai terdampar di Pulau Papan.  Salah sebuah pulau kecil di perairan Wilayah Persekutuan Labuan. Selain itu, antara tarikan menarik yang terdapat di dalam galeri ialah kolam sentuh yang memberi peluang kepada pengunjung menyentuh pelbagai hidupan marin yang ada seperti tapak sulaiman, belangkas dan ikan yu.  

Galeri pameran aras bawah muzium ini dibahagikan kepada empat seksyen pameran iaitu Seksyen Hidupan Marin, Seksyen Maklumat Kapal Karam, Seksyen Batu Karang dan Seksyen Paya Bakau yang memaparkan habitat di kawasan paya bakau yang diperagakan dalam bentuk diorama.  Galeri ini mempunyai 14 buah akuarium pelbagai saiz yang menempatkan pelbagai spesies hidupan laut yang terdapat di peraiaran Labuan dan Borneo.  Manakala galeri pameran aras atas memaparkan maklumat pelbagai spesies hidupan marin, peralatan memancing ikan tradisional dan moden, peralatan menyelam.  Terdapat juga empat buah akuarium yang mempamerkan hidupan batu karang dan dua buah sudut bacaan untuk kemudahan pengunjung.

Waktu Operasi

Dibuka setiap hari dari pukul 8.30 pagi - 5.00 petang.
 
Waktu Tutup
 
Tutup pada Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha

Bayaran Masuk

Percuma
 
Pengangkutan
Perjalanan mengambil masa 7 minit menaiki kenderaan atau teksi dari dari Hotel Bilion Pavilion atau menaiki bas no. 1 dari Pusat Bandar Labuan.

Kemudahan Penginapan

Terdapat di sekitar Bandar Labuan

Tempat-tempat Menarik Berhampiran

Menara Jam Labuan, Pusat Penginapan Pulau Papan, Memorial Perang, Pantai Tanjung Purun, Taman Botanikal Labuan, Pantai Sawangan Cina.

Kemudahan

Surau, tandas awam, tempat meletak kenderaan, gerai dan restoran, kedai cenderamata, marina dan tempat rekreasi, lawatan berpandu (atas permintaan).

Peta Lokasi

Address: 
Muzium Marin Labuan, Jabatan Muzium Malaysia Wilayah Labuan, Kompleks Sukan Air Antarabangsa Labuan, Jalan Tanjung Purun, 87008 Wilayah Persekutuan Labuan.
Tel: 
087-425 927
Fax: 
087-414 462
Email: 
pr.mmr@jmm.gov.my

Kemas kini terakhir: 20 Februari 2018 - 1:22am

Developed and designed by Hadafi Solution and Resources