21 Oktober 2016 - 5:16 am

Muzium Marin Labuan

Muzium Marin Labuan
Latarbelakang
Muzium Marin Labuan sempurna dirasmikan oleh Y.A.B. Dato' Paduka Abdul Kadir B. Sheikh Fadzir pada tanggal 26 Januari 2003. Muzium yang telah dirancangkan penubuhannya pada awal tahun 1990-an hanya dapat direalisasikan pada tahun 2000 apabila Perbadanan Labuan menawarkan tapak dan bangunan di Kompleks Sukan Laut Antarabangsa Labuan. Kerja-kerja pengisian bermula pada Ogos 2001 dan siap sepenuhnya pada Julai 2002. Muzium ini juga merupakan yang pertama seumpamanya di malaysia yang bertemakan hidupan laut. Ianya berfungsi untuk memberikan maklumat dan pengetahuan tentang hidupan laut yang terdapat di perairan Borneo dan Labuan yang bermatlamat untuk memupuk kesedaran serta sifat tanggungjawab dan perasaan cintakan warisan alam semulajadi negara di kalangan pengunjung.
 

Koleksi dan Galeri

Dengan mengambil konsep kapal sebagai rekaan dalamannya, Muzium Marin Labuan terbahagi kepada 2 aras. Galeri aras bawah menumpukan kepada pameran spesimen hidup di mana terdapat sebanak 14 buah akuarium dan sebuah kolam sentuh (touch pool). Kolam sentuh ini memberikan peluang kepada pengunjung untuk memegang dan menyentuh hidupan laut seperti tapak sulaiman, belangkas, siput, udang karak dan sebagainya. Galeri aras atas lebih menjurus kepada pameran berbentuk grafik, model serta replika hidupan laut. Ianya terbahagi kepada 11 seksyen yang mempamerkan habitat-habitat spesis lautan di samping pameran aktiviti dan peralatan memancing dan menyelam. Pameran di atas juga memfokuskan kepada keseimbangan di antara pendidikan dan pengetahuan serta rekreasi dan hobi. Antara keistimewaan lain yang boleh didapati di Muzium Marin Labuan ialah pameran seekor anak ikan paus Indian Fin Whale yang telah berusia lebih 110 tahun yang pernah dipamerkan di Muzium Nasional Singapura dan Muzium Negara. Ia juga merupakan ikan paus pertama yang ditangkap ddan dibersihkan untuk tujuan pameran dan merupakan satu-satunya spesimen tulang ikan yang berusia lebih daripada 100 tahun di rantau ini. Selain itu terdapat juga pameran seekor Dugong yang diawet di mana ianya dijumpai mati terdampar di Pulau Papan, salah sebuah pulau yang terdapat di sekitar Pulau Labuan.

Waktu Operasi

Isnin-Ahad: 9.00pg - 5.00ptg
 
Waktu Tutup
 
Ditutup pada Hari Pertama Raya Puasa dan Haji

Bayaran Masuk

Percuma
 
Pengangkutan
Muzium Marin labuan terletak kira-kira 10 minit perjalanan dengan menaiki kenderaan daripada kemudahan penginapan seperti Hotel Waterfront dan Hotel Sheraton. Pengunjung juga boleh menggunakan perkhidmatan bas temaptan (no.1 ) daripada pusat bandar Labuan.

Kemudahan Penginapan

Terdapat di sekitar Bandar Labuan

Tempat-tempat Menarik Berhampiran

Menara Jam Labuan, Pusat Penginapan Pulau Papan, Memorial Perang, Pantai Tanjung Purun, Taman Botanikal Labuan, Pantai Sawangan Cina.

Kemudahan

Surau, tandas awam, tempat meletak kenderaan, gerai dan restoran, kedai cenderamata, marina dan tempat rekreasi, lawatan berpandu (atas permintaan).

Peta Lokasi

View Muzium Marin in a larger map

Address: 
Muzium Marin Labuan, Jabatan Muzium Malaysia Wilayah Labuan, Kompleks Sukan Air Antarabangsa Labuan, Jalan Tanjung Purun, 87008 Wilayah Persekutuan Labuan.
Tel: 
087-425 927
Fax: 
087-414 462
Email: 
pr.mmr@jmm.gov.my

Kemas kini terakhir:20 Oktober 2016 - 3:58pm