• Warna
  • | Saiz teks
Sistem Perpustakaan VTLS
Sistem Pengurusan Aset JMM
Sistem Foto JMM
SPOT-ME

Muzium Marin Labuan

Anda di sini

Anda di sini

Muzium Marin Labuan

Brosur 1 | Brosur 2

Latarbelakang
Muzium Marin Labuan telah dirasmikan oleh YB. Dato' Paduka Abdul Kadir B. Sheikh Fadzil, Menteri Kebudayaan, Kesenian Dan Pelancongan Malaysia pada 26 Januari 2003.  Berkonsepkan pameran hidupan laut, Muzium Marin merupakan muzium pertama seumpamanya di Malaysia. Muzium ini dirancang penubuhannya pada awal tahun 1990-an, namun hanya dapat direalisasikan pada tahun 2000 apabila Perbadanan Labuan menawarkan tapak dan bangunan di Kompleks Sukan Laut Antarabangsa Labuan. Seterusnya, kerja-kerja pengisian bermula pada Ogos 2001 dan siap sepenuhnya pada Julai 2002.

Objektif

  • Memberikan maklumat dan pengetahuan tentang hidupan laut yang terdapat di perairan Borneo khususnya di Labuan
  • Memupuk kesedaran serta sifat tanggungjawab dan perasaan sayang masyarakat terhadap khazanah warisan alam semulajadi
  • Menjadikan Muzium Marin Labuan sebagai pusat informasi biodiversiti hidupan marin untuk rujukan generasi masa akan datang

Galeri Pameran

Muzium Marin Labuan terbahagi kepada dua aras galeri pameran dengan reka bentuk struktur pamerannya berkonsepkan kapal. Galeri pameran aras bawah muzium ini dibahagikan kepada 4 segmen pameran iaitu segmen hidupan marin yang mempamerkan pelbagai spesies ikan tempatan yang terdapat di perairan Labuan, segmen panel informasi maklumat 4 buah kapal karam yang terkenal di perairan Labuan dan segmen mempamerkan habitat batu karang serta spesies-spesies ikan. Galeri ini menempatkan 14 buah akuarium pelbagai saiz dan satu kolam sentuh yang memberikan peluang kepada pengunjung untuk memegang dan mengamati sendiri spesies hidupan laut di air cetek sperti yu pasir, yu black tip, belangkas, tapak sulaiman, siput-siput dan ikan pari.  Manakala galeri pameran aras satu memaparkan panel informasi berkaitan ekosistem terumbu karang, spesies-spesies ikan yang ada di kawasan terumbu karang, haiwan-haiwan laut invertebrate, ikan pari, ikan jerung, reptilia laut, ikan-ikan pelagik dan damsel, moluska, haiwan krustasia, mamalia laut, ikan layaran, peralatan memancing ikan tradisional serta moden dan peralatan menyelam. Di samping itu, terdapat juga maklumat berkaitan peralatan penangkapan ikan yang merbahaya. Di galeri pameran ini terdapat 3 buah akuarium yang mempamerkan batu karang dan sebuah akuarium menempatkan belut spesies Spotted Murray Eel (Gymnothoras isingteena).

Koleksi

Muzium ini mempunyai 572 koleksi yang terdiri daripada spesimen-spesimen hidupan marin dan bahan kontemporari seperti peralatan memancing, menyelam dan teknologi marin.  Tarikan istimewa Muzium Marin Labuan ialah pameran rangka paus Indian Fin sepanjang 42 kaki yang berusia lebih 100 tahun yang dijumpai terdampar di Pantai Sebatu, Melaka.  Rangka paus Indian Fin ini pernah dipamerkan di Raffles Museum, Singapura sebelum ia dihantar ke Muzium Negara. Seterusnya dibawa ke Wilayah Persekutuan Labuan untuk dipamerkan di Muzium Marin Labuan.  Koleksi mamalia lain yang turut dipamerkan di muzium ini ialah replika dugong.  Manakala koleksi yang menjadi tarikan utama pengunjung ialah dua ekor belut spesies Spotted Murray Eel kerana belut ini telah dipamerkan sejak tahun 2003.

Perkhidmatan

  • Perkhidmatan Lawatan Berpandu disediakan sekiranya ada permohonan 
  • Penjualan bahan-bahan terbitan Jabatan Muzium Malaysia (CD/VCD/Buku)

Waktu Operasi

Dibuka setiap hari bermula jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang

Ditutup pada Hari Raya Pertama dan Kedua Aidil Fitri serta Hari Raya Pertama Aidil Adha

 
Bayaran Masuk
Percuma
 
Pengangkutan
Perjalanan mengambil masa 7 minit menaiki kenderaan atau teksi dari dari Hotel Lazenda atau menaiki bas no. 1 dari Pusat Bandar Labuan.

Penginapan

Hotel Dorsett Grand Labuan, BETA Apartment, Hotel Lazenda dan sekitar bandar Labuan

Tempat-Tempat Menarik Berhampiran

Menara Jam Labuan, Pantai Tanjung Purun, Taman Botanikal Labuan dan Perkuburan Perang Dunia Ke-2

Kemudahan

Tempat letak kenderaan, surau, tandas, medan selera dan taman rekreasi

Peta Lokasi

Address: 
Muzium Marin Labuan, Kompleks Sukan Air Antarabangsa Labuan, Jalan Tanjung Purun, 87008 Wilayah Persekutuan Labuan.
Tel: 
087-425 927
Fax: 
087-414 462
Email: 
info@jmm.gov.my

Kemas kini terakhir: 9 April 2024 - 7:17am

Developed and designed by Hadafi Solution and Resources